2011. január 31., hétfő

A helyes étrend alapelvei

Sziasztok! :) Igen, sokan mondták már, hogy helyesen akarnak étkezni, de aztán ebből a "Helyesen akarok étkezni!" dologból nem lesz semmi. Hogy miért nem? Mert akik elhatározzák ezt a dolgot, nem tudják, hogy mik is ennek a "helyes étrendnek" az alapelvei. :) Ez a cikk csak és kizárólag erről fog szólni! Olvasásra fel! :)



A helyes étrend alapelvei

Már többször esett szó a helyes étrend szabályairól, de sajnos sokan még mindig nincsenek tisztában a legfontosabb tudnivalókkal sem. Aki gyors összegzést szeretne ezekről az „elvekről” az itt most megtalálhatja:
  1. Rendszeres étkezés minden nap, naponta 5-6-szor (min. 4-szer), minden nap közel azonos időben. Az étkezések között ne nassoljunk.
  2. El kellene hagyni a zsírban, olajban sült ételeket, az édességeket, a zsíros tejtermékeket (vaj, sajt, túró, zsíros tej), szinte mindegyik felvágottat, a nassolnivalókat.
  3. Minden ételt vízben párolva, roston sütve vagy értelemszerűen nyersen kell elfogyasztani.
  4. Egészítsük ki étrendünket táplálék-kiegészítőkkel: jó minőségű proteinporral, aminosavakkal, vitaminokkal, zsírégető termékekkel, ásványi anyag tartalmú készítményekkel.
  5. Ételeink mennyiségét mindig mérjük. Ez megkönnyíti a diétázást, tudni fogjuk, hogy mennyivel kell csökkentenünk vagy növelnünk a bevitt ételmennyiséget.
  6. Egy héten 3-4 kg-nál többet ne fogyjunk. Ha többet veszítünk súlyunkból, annak valószínű nagy része víz lesz. Ezt egy szénhidrátdúsabb étkezéssel visszaszedhetjük. Haladjunk inkább lassan, de biztosan!
  7. Egy héten egyszer nyugodtan be lehet iktatni egy laza napot. Ekkor ehetünk olyan ételeket is, amelyek egyébként nem javasoltak.
  8. Soha ne koplaljunk! A túl kevés étel hasonlóan megakadályozhatja a zsírleadást, mint a túl sok.
  9. Kerüljük a gyümölcslevek fogyasztását! Ezekben rengeteg kalória van.
A vércsoport diéta hatásosságáról sok vita alakult ki. Mindenesetre egyre több követője akad, így nekik is készült egy kis összegzés a vércsoportok szerinti javasolt ételekről:

0-s vércsoportúak javasolt ételei diétázás zsírleadás alatt

Csirkemell, pulykamell, tengeri hal
Zöldbab, fehérbab, zöldborsó, hüvelyes borsó, barna és fehér rizs, 100 %-os rozskenyér
Brokkoli, petrezselyem, fehérrépa, póréhagyma, saláta, fokhagyma, kelkáposzta, piros paprika, édesburgonya, karalábé, vöröshagyma, spenót, tök, torma
Szárított füge, sötét szilva, zöld szilva, vörös szilva, aszalt szilva, alma, sárgabarack, banán, áfonya, cseresznye, ribizli, datolya, egres, grapefruit, szőlő, kiwi, citrom, mangó, görögdinnye, őszibarack, körte, ananász, málna
A 0-s vércsoportúaknak hatékony lehet a nagyon magas proteintartalmú, alacsony szénhidrát tartalmú étrend. Mivel a 0-s vércsoportúaknak a tejtermékeket kerülni kell ezért érdemes ásványi anyag tartalmú táplálék-kiegészítőket használni. A 0-s vércsoportúaknak a proteinporokat érdemes elkerülniük, mivel ezek többsége tojás és tejalapúak.

Az A-s vércsoportúak javasolt ételei diétázás alatt

Csirkemell, pulykamell, tengeri hal, szójából készült termékek
Földimogyoró, tökmag
Házi lencse, zöld lencse, teljes őrlésű gabonák, köles, zab, barna és fehér rizs, brokkoli, sárgarépa, vöröshagyma, fokhagyma, torma, kelkáposzta, karalábé, póréhagyma, fehérrépa, petrezselyem, tök, spenót
Sárgabarack, földi szeder, áfonya, cseresznye, szárított füge, grapefruit, citrom, ananász, szilva, aszalt szilva
Az A-s vércsoportúaknak hasznos lehet a vegetáriánus életmód. A testépítéshez azonban ajánlott a magasabb fehérjetartalom, ezért a fent említett proteinforrásokat fogyasszák. Ajánlott aminosavakkal kiegészíteni az étrendet. Az A vércsoportúak megengedhetnek maguknak egy kevés olajtartalmú mag fogyasztását, de csak a táblázatban említetteket és azokból sem sokat. A protein-kiegészítők közül a szója és a tojás alapúak javallottak. Magas szénhidráttartalmú mérsékelten magas proteintartalmú diéta javasolt.

A B-s vércsoportúak javasolt ételei diétázás alatt

Pulykamell, tengeri hal, alacsony zsírtartalmú tejtermékek
Száraz fehér bab, köles, puffasztott rizs, barna és fehér rizs
Répa, brokkoli, kínai kel, vörös káposzta, fehér káposzta, sárgarépa, kelkáposzta, petrezselyem, paprika, édesburgonya, kelbimbó, padlizsán, karfiol
Banán, áfonya, szőlő, ananász, szilva
Mivel a csirkehúst kerülniük kell a B vércsoportúaknak, ezért ajánlatos a proteintartalmú italok fogyasztása. Mivel a legtöbb protein tej és tojás alapú ezért ennek a vércsoportnak sok lehetősége van a választásra. Mérsékelten magas szénhidráttartalmú és mérsékelten magas proteintartalmú diéta javallott.

Az AB-s vércsoportúak javasolt ételei diétázás alatt

Pulykamell, tengeri hal, tojásfehérje, alacsony zsírtartalmú joghurt
Barna és fehér rizs, köles, puffasztott rizs
Répa, brokkoli, karfiol, zeller, padlizsán, fokhagyma, kelkáposzta, édesburgonya, petrezselyem, uborka
Cseresznye, hamvas áfonya, szárított füge, egres, szőlő, grapefruit, kiwi, szilva, citrom, ananász
Tojásprotein fogyasztása nagyon jó hatású lehet az AB vércsoportúak számára.
Mérsékelt szénhidrát és mérsékelt proteintartalmú étrend javasolt.

És voilá - máris helyesebben étkezel! :D
Vagy netalántán nincs is igazam? ;)

Szabcsi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése